Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Α.Σπηλιωτόπουλος: Συμβόλαιο Διάδρασης για την αναγέννηση της Αθήνας

Το πρόγραμμα του για την Αθήνα της επόμενης πενταετίας παρουσίασε στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» και υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας Άρης Σπηλιωτόπουλος.


Με το «Συμβόλαιο Διάδρασης για την αναγέννηση της Αθήνας», ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πρόταξε το τρίπτυχο «Ασφάλεια-Εξωστρέφεια-Αισθητική για να μπορέσει η Αθήνα να μετατραπεί ξανά σε κέντρο επιχειρηματικότητας, τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο αξιοποιώντας παράλληλα το πολιτιστικό της πλεόνασμα». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις για την ενεργοποίηση των πολιτών, την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, την επαναφορά της επιχειρηματικότητας στην πόλη και την ενίσχυση των καταστηματαρχών, των νέων επιχειρηματιών και όσων θέλουν να επενδύσουν στην Αθήνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σημασία της συμμετοχικότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας και τον σημαντικό ρόλο που η Κοινωνία των Πολιτών καλείται να παίξει την επαύριον των εκλογών.

Μεταξύ άλλων επισήμανε τις εξής δράσεις:

1)      Για την Ασφάλεια. Νέα Ειδική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, απαρτιζόμενη από εκπαιδευμένους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς, με Μητροπολιτική αντίληψη, που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ενεργοποίηση του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» και σύσταση θέσης Αντιδημάρχου Ασφάλειας. «Φως Παντού χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές προφάσεις». Πάταξη του παραεμπορίου και καταστροφή τους κατά την κατάσχεση τους.

2)      Για τους μετανάστες. Ομαλή ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση. Δημιουργία ξενώνα φροντίδας ανήλικων μεταναστών. Ενισχυμένη συμβολή του Δήμου σε προγράμματα επιμόρφωσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

3)      Για την Επιχειρηματικότητα. Σύσταση γραφείου προσέλκυσης επενδυτών «Invest in Athens» με σκοπό την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των νέων επιχειρηματιών έως 29 ετών, για τα δυο πρώτα χρόνια, για να ανοίξουν την επιχείρηση τους στην Αθήνα. Στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε περιοχές του κέντρου της πόλης για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Εκπόνηση κανονιστικού πλαισίου και ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τμηματική καταβολή τελών για τα τραπεζοκαθίσματα. Ανάδειξη Βαρβακείου Αγοράς σε χώρο τουριστικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Ανάδειξη Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης με σκοπό να μετατραπεί σε μόνιμη αγορά ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων με παραγωγούς από όλη την χώρα.

4)      Για την τόνωση της Απασχόλησης. Δημιουργία Ηλεκτρονικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας στοχευμένο ανά δημοτικό διαμέρισμα. Δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας νέων επιστημόνων μέσω της αξιοποίησης διαμερισμάτων των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δημιουργία Κέντρου πληροφόρησης νέων δημιουργών και επιχειρηματιών (YouthHub) στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

5)      Για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Δημιουργία του θεσμού του κοινωνικού φαρμακείου για όλους τους δημότες. Κάθε Δημοτικό Ιατρείο να μετατραπεί και σε εμβολιαστικό κέντρο. Σύσταση κοινωνικού βιβλιοπωλείου σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους. Πρόγραμμα για μετατροπή εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων σε φοιτητικές κατοικίες. Δημιουργία «Πανεπιστημίου του Δημότη» όπου θα διδάσκονται μαθήματα κατάρτισης για νέους ανθρώπους, άνεργους, μετανάστες και πολίτες με έντονα οικονομικά προβλήματα, όλων των ηλικιών. Για τους αστέγους, σκοπός είναι «κανένας άστεγος στον δρόμο» μέσω της δημιουργίας της δημοτικής κοινωνικής στέγης.

6)      Για την συμμετοχικότητα. Δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και συνεργατική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης με τους ίδιους τους πολίτες. Θέσπιση τακτικής διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά προβλήματα της πόλης, μεταξύ αυτών και του ζητήματος της χωροθέτησης του ισλαμικού τεμένους. Συμμετοχική πολεοδομία και ισχυροποίηση του θεσμού των Χορηγιών ούτως ώστε να αποτελέσει βασικό εργαλείο αναμόρφωσης της Αθήνας.

7)      Για τον Τουρισμό. Σκοπός είναι η Αθήνα να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο αξιοποιώντας το σύνολο των πολιτιστικών της υποδομών καθώς και ειδικές μορφές θεματικού τουρισμού (συνεδριακός, γαστρονομικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός κλπ). Ενθάρρυνση του θεσμού των City Breaks. Δημιουργία τουριστικής εκπτωτικής κάρτας. Επικοινωνιακή προβολή της Αθήνας ως τουριστικός προορισμός. Αναμόρφωση του συνόλου της επικοινωνιακής της ταυτότητας. Θέσπιση δωρεάν ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα δημοτικά Μουσεία και την Πινακοθήκη της Αθήνας που θα συνοδεύεται με πληροφοριακό υλικό, το οποίο και θα διανέμεται στις πύλες εισόδου της πόλης σε όλους τους επισκέπτες.

8)      Για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Ανάδειξη αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας. Ενοποίηση της περιοχής του Βυζαντινού Μουσείου και δημιουργία διαδράσεων μεταξύ των πολιτιστικών φορέων που υπάρχουν εκεί. Μετατροπή της Οδού Πειραιώς σε Οδό Πολιτισμού και Βιομηχανικής Ιστορίας. Μετατροπή Ακαδημίας Πλάτωνος σε πολιτιστικό πάρκο και χώρο ορκωμοσίας φοιτητών από όλον τον κόσμο. Προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Αθήνα. Υποστήριξη του βιβλίου και των εκδοτικών οίκων ειδικά σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν ταυτιστεί με αυτό (π.χ. Εξάρχεια). Ανοιχτά φεστιβάλ πόλης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως τρόποι προσέλκυσης τουριστών. Όλοι οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι ανοιχτοί. Κανένα δημοτικό διαμέρισμα χωρίς ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ρητή δέσμευση για το γήπεδο της Λεωφόρου ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστεί αν δεν φτιαχτεί προηγουμένως νέο γήπεδο εφάμιλλο με τις ανάγκες και την ιστορία του Παναθηναϊκού.

9)      Για τις διεθνείς σχέσεις. Ενεργοποίηση της Διπλωματίας των Πόλεων. Ενεργοποίηση ξεχασμένων συμμαχιών με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς. Συμμετοχή Δήμου της Αθήνας σε διεθνή συνέδρια προσέλκυσης τουριστών. Συμπράξεις και κίνητρα για προσέλκυση διεθνών συνεδρίων.

10)   Για την Αισθητική και την καθαριότητα. «Επιδρομή καθαριότητας» στο ιστορικό κέντρο της πόλης ως δράση άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου να απαλλαγεί από την αφισοκόλληση, τα συνθήματα σε ιστορικά κτήρια και νεοκλασικά, τις εστίες σκουπιδιών κλπ. Νέο σύστημα συλλογής των απορριμμάτων. Προώθηση πρακτικών ανακύκλωσης στο σπίτι με σκοπό την μείωση των απορριμμάτων αλλά και τον διαχωρισμό τους «στην πηγή».`

11)   Για την χωροταξία και την ποιότητα ζωής. Δημιουργία ενιαίου πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού. Δυο πεζοδρομήσεις ανά δημοτικό διαμέρισμα. Επέκταση δικτύου πεζόδρομων στο κέντρο της πόλης (πρόταση πεζοδρόμησης της Οδού Κολοκοτρώνη και της Οδού Κ. Σερβίας για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η κίνηση στην περιοχή πέριξ της Πλατείας Αγίας Ειρήνης). Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και δημιουργία υποδομών για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ικανότητες στο κέντρο της πόλης. Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, αξιοποιώντας τις ιδέες του Γιώργου Αμυρά, με σκοπό σε πρώτη φάση την δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου στο Γκάζι μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος. Ανάδειξη τοποσήμων. Πίεση προς τους αρμόδιους φορείς για ταχεία υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών από τον Σταθμό Λαρίσης μέχρι την Πλατεία Αττικής.

12)   Για τα κτήρια και την αρχιτεκτονική. Θεσμοθετημένη συντήρηση προσόψεων των νεοκλασικών και των παλαιών κτηρίων με την βοήθεια του Δήμου, όταν απαιτείται. Πρόγραμμα διευκολύνσεων για την καλή συντήρηση των παλαιών κτηρίων. Ζωγραφικές προσόψεις στις τυφλές όψεις των ακάλυπτων τοίχων των πολυκατοικιών.

13)   Για το πράσινο στην πόλη. Σχέδιο διάσωσης και αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου. Πράσινες ταράτσες στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Απαλλαγή της Αθήνας από τις χιλιάδες κεραίες στις πολυκατοικίες μέσω της προώθησης νέων τεχνολογιών (μέσω ενσύρματης λήψης, με χρήση μισθωμένων γραμμών από πάροχο δικτύου internet ή μέσω της χρήσης ψηφιακού αναμεταδότη- gap filter). Δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί. Διεκδίκηση του Πεδίου του Άρεως και μετατροπή του σε πραγματικό αστικό πάρκο και χώρο διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων απαλλαγμένο από τις παράνομες χρήσεις και την εγκληματικότητα.

14)   Για τα αδέσποτα ζώα. Δημιουργία Κοινωνικού κτηνιατρείου. Σωστή λειτουργία, με μέριμνα του Δήμου, του καταφυγίου της κ. Ελένης Wynne. Ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων στην Αθήνα.

Συμβόλαιο Διάδρασης για την αναγέννηση της Αθήνας

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου